Miljösmarta materialval

Frågor kring miljö kopplade till material blir alltmer vanliga i Materialbiblioteket. Därför har vi tagit fram workshopen ”Miljösmarta materialval” där tre intensiva timmar ägnas åt komplexiteten i att tänka miljösmart.

Syftet är att stärka deltagaren i sin miljöargumentation, något som är användbart hela vägen från produktutvecklingsarbetet ända till marknadsföringen av produkten.

Önskar ni delta med 10 personer eller fler från ert företag/organisation är kostnaden 18 000 kronor + moms. Max 30 personer. Datum bestämmer vi efter era önskemål.

Workshopen genomförs i Materialbibliotekets lokaler på Stockholmsmässan i Älvsjö alternativt på plats hos er (då tillkommer kostnad för resa och eventuell övernattning) under ledning av Björn Florman.

Workshopens upplägg:

1 timmes bilddriven föreläsning med temat ”Att tänka och argumentera miljösmart”. Huvudsakliga punkter:
•    Världens enklaste livscykelanalys (att tänka på smältpunkter och att välja rätt material för rätt applikation tar dig långt).
•    Miljövänliga material – finns dom?
•    Att tänka på när man föreskriver plast.
•    Plastens historia sedd ur ett miljöperspektiv (vad är plast?).
•    Vi reder ut begreppen kring ämnet bioplaster.
•    Nuvarande och kommande materialtrender (här finns tydliga miljövinklar).

Tid för frågor, fördjupning och diskussion.

Fikapaus i kombination med start av litet grupparbete:

Materialbibliotekets permanenta materialutställning och ett för workshopen särskilt utvalda material används då vi i grupper och under handledning av Materialbibliotekets Björn Florman vrider och vänder på mer eller mindre miljösmarta argument kopplade till olika material och bearbetningsmetoder.

Informell presentation och diskussion kring hur de olika grupperna har resonerat.

Om Materialbiblioteket:

Materialbiblioteket har sedan starten 2005 regelbundet föreläst för och rådgivit arkitekter, industridesigner och produktutvecklare om frågor som rör material och miljö. Bland uppdragsgivarna finns förutom företag som IKEA of Sweden, Scania, Sandvik och Stora Enso även ledande högskolor i Sverige och Europa.

Sedan 2012 finns Materialbibliotekets permanenta showroom på Stockholmsmässan. Här finns närmare 3000 materialprover, exempel på bearbetningsmetoder och kommande färgtrender.

För bokning och frågor:

Björn Florman, Materialbiblioteket