Detta hände i Materialbiblioteket på Nordbygg 2016

Varje dag under Nordbygg kunde man inspireras av föredrag om material för arkitektur och byggnation. I Materialbiblioteket finns dessutom fler än 2500 materialprover.

Att gjuta i sten

Simon Pearson fick en idé om att skapa ett material som upplevs som sten samtidigt som det går att gjuta. Resultatet blev Jesmonite, lättare än sten, starkt och slagtåligt. Ett lösningsmedelsfritt material som kan användas till fasadytor inomhus eller utomhus och förutom sten återge effekten av material som metall, trä, läder och tyg.

Föredraget hålls på engelska.
Talare: Tim Sharman, Jesmonite
Materialbiblioteket 5 april 13.00-14.00

Ge dig själv friheten att skapa en unik fasad.

Graphic Concrete erbjuder en industriell teknik för att skapa unika bilder eller texturer på en betongyta.
Grafiken som ni vill använda er av, kan var en textur eller en beskrivande bild. Tekniken påverkar inte betongens beständighet och kräver lika lite underhåll som en vanlig betongvägg. Delar av ballasten friläggs och därvid uppstår en kontrast som bygger upp bilden eller mönstret man vill illustrera. Graphic Concrete är också utmärkt för att skapa textur och taktilitet i materialet.

Begränsningarna är obefintliga och tekniken fungerar på alla typer av prefabricerad betong. Ytorna kan vara infärgade eller gråa, vita eller svarta. Kontrasten kan vara skarp eller sublim. Tekniken förvandlar enkla betongytor till ytor som ger en unikt exklusiv upplevelse med enkel grundläggande och kostnadseffektiv friläggningsteknik.

Under seminariet kommer arkitekten att beskriva sina erfarenheter från några projekt som genomförts på den Svenska byggmarknaden.

Graphic Concrete
Materialbiblioteket 6 april 13.00-13.30

Skräddarsydda uttryck karvade i klinker

Historiskt har människor använt olika typer av stenmaterial för att föreviga sina minnen och formspråk. Grottmålningar, hällristningar och runstenar är sådana exempel. Nu kan vi erbjuda möjligheten att skapa unika motiv karvade i klinkerplattor. Olika nyanser mellan toppbeläggning och plattans inre skapar en kontrast som lyfter fram plattans budskap. Tillverkningsmetoden bygger på att plattorna karvas utifrån önskad design innan de bränns. Efter montering kan ljuskällor riktas på ett sätt som skapar skuggor över de karvade områdena. Detta frambringar en tredimensionell effekt som ger ytterligare liv åt plattorna.

Talare: Michael Hammar, Nordic Surface
Materialbiblioteket 6 april 13.30-14.00

Welcome to the future of Wood

Accoya is the first commercially available form of acetylated wood; recognised as the “gold standard” for modified woods. A solid wood that is sourced from fast-growing sustainable forests, has zero toxicity and provides dimensional stability and durability that exceeds even the best tropical hardwoods. This presentation describes how it is made and looks at some interesting applications for which it has been used around the world.

Speaker: Justin Peckham, Accoya
Materialbiblioteket 6 april 14.00-14.30

Betong och miljö

Malin Löfsjögård, VD Svensk Betong och nybliven professor i betongbyggnad på KTH gör en betongspaning med fokus på betongens klimatutveckling.

Talare: Malin Löfsjögård, Svensk Betong
Materialbiblioteket 7 april 10.30-11.00

Hur förenas gammal och ny arkitektur?
EPR_Architects

Grundat 1947 räknas EPR Architects till ett av Storbritanniens ledande arkitektföretag och för första gången föreläser de nu i Sverige. Missa därför inte när Materialbiblioteket i samarbete med ivarsson Sverige bjuder in Joseph Dixon till att berätta om konsten att skapa hållbarhet i en brittisk arkitektur präglad av gamla kulturbyggnader.

I samband med föreläsningen, som vi betraktar som en av höjdpunkterna under Nordbygg, bjuder ivarsson Sverige på lunch i Materialbiblioteket. Eftersom antalet platser är begränsade är det först till kvarn som gäller. Anmälan görs till Göran Hagberg: gh@ivarssonsverige.se

Föredraget hålls på engelska.
Talare: Joseph Dixon, EPR Architects.
Materialbiblioteket 7 april 11.30-12.30

Kemikalier i plast - hur farligt är det?

För första gången på Nordbygg: Lena Lundberg från branschorganisationen IKEM reder ut begrepp och förutfattade meningar som rör kemikalier i plast. Lena kommer också att ta upp aktuella frågor som rör Kemikalieinspektionens regeringsuppdrag.

Talare: Lena Lundberg, IKEM
Materialbiblioteket 8 april 13.00-13.30

Om EPS:

EPS
EPS, eller frigolit som de flesta väljer att kalla detta material är en av de absolut vanligaste plasterna i byggnationer. Under denna halvtimme föreläser experten Pontus Alm från branschorganisationen IKEM om materialets användning och beräkningsunderlag.

Talare: Pontus Alm, IKEM
Materialbiblioteket 8 april 13.30-14.00